Bugün hava -normal bir ağustos gününün aksine- yağmurlu ve 20 derece. Sabah üşüyerek işe gitmenin etkisi midir nedir bilemiyorum ama sabahın 07.30'unda aklıma wagamama düştü. Ve tabii oraya gittiğimde mutlaka yediğim moyashi soba. Nedir derseniz, Japonların klasik ramen yemeği. Ramen ne ola ki derseniz, sulu bir noodle yemeği. İçinde arzunuza göre tavuk, et, deniz ürünü veya sadece sebze olabiliyor.
Bugün sevdiğim moyashi soba'nın reçetesini vereceğim. Hatırlatmakta fayda var, bu vejetaryen bir ürün.
Değişik bir yemek. Değişik bir kültür.
Malzemeler (2-3 kişi için)
- 200 gr. noodle
- 1 kabak
- 1 su bardağı mantar
- 1 su bardağı dolusu ince kıyılmış pırasa
- 1 çay bardağı ince kıyılmış taze fasulye
- 1 su bardağı soya fasulyesi
- 10 parça tofu
- süslemek için ince kıyılmış taze soğan
Bir tavada yüksek ateşte önce taze fasulyeleri, sonra pırasayı ekleyerek soteleyin. üzerine kabak ve mantarıda ekleyin. Fazla pişirmemeye özen gösterin. Özellikle kabaklar wagamama'da ne hikmetse çiğe çok yakın bir kıvamda gelmektedir. Ben böyle sevmiyorum, o yüzden biraz pişirmekte fayda var.
Bu esnada tofuyu da tavaya atıp 1-2 dakika soteliyoruz.
Şimdi geldik en güzel kısma: derin ve geniş bir kaba Noodle'ı haşladığımız ve hala hafifçe tıngırdamakta olan sudan yarım litre kadar koyuyoruz. içine 3-4 yemek kaşığı noodle ekliyoruz. Sebze karışımımızın hepsinden tabağımızda olacak şekilde sulu karışımımızın içine ekliyoruz. Soya filizlerini hiç pişirmeden sıcak çorbamızın içine atıyoruz. üzerine süsleyecek kadar incecik kıyılmış taze soğan ekliyoruz. Japonlar genelde bunun yanına 1 dilim misket limonu ile servis ediyorlar. Ben bol soya sosu ile tercih ediyorum.
Japonlar nasıl yiyor derseniz: Ne hikmetse japonlar bu yemeğin içine bir de haşlanmış yumurta koymadan duramıyorlar ama ben bundan hiç hazzetmiyorum. Ama Japonya'da sipariş etseniz, büyük ihtimalle içinde yumurta da gelir.
Tarif nasıl değiştirilebilir:
- ben kolay olsun diye noodle suyunu kullanıyorum. ancak üşenmezseniz elinizde sebze suyu varsa lezzeti muhteşem olur.
- sebze suyu yerine tavuk suyu da kullanılabilir. çok lezzetli olur.
- Tüm bunların hepsine üşenip, gene de illa lezzetli olur diyorsanız knorr'un jöle kıvamındaki tavuk suyunu suya eklerseniz, o da çok güzel olur.
- sebzeleri sotelemek yerine bol suda haşlayıp, süzebilirsiniz. sebzeyi haşladığınız suyu da, yemekte kullanırsınız. ama sebzeler sotelenmiş kadar lezzetli olmaz.
afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder