17 Nisan 2012 Salı
Karidesli Kepekli Spaghetti
İzmir'e gelinlik randevum için gittiğimde ablamın eltisi ve kayınbiraderi ve dünyalar tatlısı oğulları Kuzey de gelince, ablam duruma bir el atmamı istedi. Bende müthiş keyif alarak yaptım :) İşte tarifi.
20 tane malzemesi var bu yemeğin. Kolay bir reçete olduğunu iddia etmiyorum. Aşağı yukarı 4 tane tencere/tava kirlenecek. Ancak temiz çalışırsanız, ortaya çok güzel ve özellikle chardonnay'in yanına çok yakışacak kremamsı ama krema içermeyen bir makarna ortaya çıkacak.
İçindeki yağ miktarı az, makarna kepekli, krema yok ve yoğun sebzeli diyelim. Yaza yaklaştığımız günlerde ideal.
Hadi bakalım kolları sıvayın.
Karidesli makarna
Malzemeler:
250 gr. Kepekli makarna
1 su bardagi karides
1 su bardagi Julyen kuru sogan
6 tane ince kiyim taze sogan
4 dis sarimsak
1 cay bardagi beyaz sarap
1 cay bardagi iglo bezelye
2 yemek kasigi zeytin
1 avuc haslanmis ahtapot
1-2 yemek kasigi limon kabugu rendesi
1 tatli kasigi tereyagi
1 tatli kasigi zeytinyagi
(mumkunse)pembe himalaya tuzu
Degirmen karabiber
1 tutam şeker
2-3 dal taze biberiye
Sos icin
1 yemek kasigi un
1 yemek kasigi tereyagi
1/2 litre (tercihen yagsiz)sut
Muskat rendesi
Hazırlanışı:
Tencere 1:
Tenceremizin içinde bol miktarda kaynayan suyun içine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı ayçiçek yağı koyuyoruz. Kepekli spaghettimizi içine ekliyoruz. Al dente oluncaya kadar haşlıyoruz. Süzüyoruz. Kenara alıyoruz.
Tava 2:
1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile kızdırdığımız tavaya jülyen doğranmış kuru soğanları ve ince kıyılmış taze soğanları ve 1 dal taze biberiyeyi atıyoruz. Güzelce soteliyoruz.
İçine 1 tutam şeker ve tuz, değirmen karabiber ekliyoruz.
Tava 3:
Yüksek ateşte iyice kızdırdığımız tavaya azıcık zeytinyağı ile 2 diş bütün sarımsak ve 2 dal da taze biberiye atıyoruz. Bezelyeleri soteliyoruz ve üzerine sadece 1 dakika soteleyeceğimiz karideslerimizi atıyoruz. İnce kıyılmış limon kabuğumuzu ekliyoruz. En son üzerine şarabımızı ekleyip 1 dakikada şarabı buharlaştırıyoruz. En son anda içine buz gibi tereyağımızı ekliyoruz ve sosumuza hem kıvam hem de parlaklık veriyoruz.
Tencere 4:
Eşit miktardaki un ve tereyağını kokusu çıkana kadar kavurup üzerine sütümüzü çırpma teli ile karıştıra karıştıra ekliyoruz. Sosun kıvamı ince olmalı. Makarnada hamur işi olacağı için, gerçek beşamel kıvamından çok daha ince bir sos istiyoruz. Karıştırdığımızda güzelce harmanlabilmeli.
İçine muskat rendesi, tuz ve biber ekliyoruz.
Süzdürdüğümüz makarnamızı önce beşamel sos ile harmanlıyoruz. Sonra tava 2 ve 3deki malzemelerle karıştırıyoruz. Son anda içine ince kıyılmış haşlanmış ahtapotumuzu ve dilim zeytinimizi ekliyoruz.
Yanına buz gibi beyaz şarabımızı açıp afiyetle içiyoruz.
Voila!
Bone Appetit!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Terbiyeli Ispanaklı Sebze Çorbası
Bu hafta epey iyi geçti diyebilirim. Haftamın en eğlenceli günü ise, Show TV Ana Haber Bülteninde ünlü diyetisyen Selahattin Dönmez ile bi...
-
Herkes aynı dertten muzdarip. Eti nasıl yumuşak pişirebiliriz? Arkadaşım Dilek soruyu sorunca cevabı buradan vereyim dedim. Hem de okuyucu...
-
Bir gün aşçı olacağıma hep inanmıştım. İnsan bir şeyi isterse başarıyormuş ben bunu öğrendim. En zoru ailemi ikna etmek miydi yoksa bu işi ...
-
Dünya üzerinde var olan en sevdiğim reçetelerden biridir. Herkes farklı yapıyor. Kim bilir belki benimki de biraz değişik gelebilir ama bu d...
merhba bn üniverteye hazırlanıyorum ve geçenlerde bi arkadaşımdan uçan aşçılığı duydum aşçılık meraklı olduğum bi bölümdü zaten.bi kaç soru sormak istiyorum size mesala üniversitede hangi bölümü bitirdinz turizm otelcilik bitirip uçan aşçı olanlarda var çünkü yorucu bir meslekmi bir bayan için aslında bi çok sorum var ama burdan mesaj atamıyoruz galiba :) siz cevabi e-posta adresimede yollayabilirsiniz yardımcı olursanız sevinirim e-posta= duman92_eyll@hotmail.com
YanıtlaSilsevgili eylül,
YanıtlaSilöncelikle uçan aşçılıkla ilgili bilgi vermem profesyonelliğe sığmayacağından ötürü üzgünüm sorularını yanıtlayamıyorum.
Ancak aşçılıkla ilgili fikrimi soruyorsan, bir kadın için çok zor bir meslek. Hafta sonu gece yarılarına kadar çalışmayı, haftada sadece haftaiçi 1 gün izin yapmayı, herkes eğlenirken çalışmayı, herkes çalışırken dinlenmeyi, asosyal bir hayatı, günde 10-12 saat ayakta çalışıp varislerinin boğum boğum olmasını göze alıyorsan sorun yok.
otelcilik mezunlarının aşçı olması konusunda yorum yapmak istemiyorum.
Ayrıca aşçılık çok prestij sahibi bir iş değil. Yabancı dilin, eğitimin iyi değilse büyük ihtimalle ortalama bir restoranda veya otelde hayatının sonuna kadar en fazla 1500 liraya kısım şefi olup kalırsın. çünkü bu sektörde kadınların başaşçı olduğu çok ama çok nadirdir. yine de seçim senin tabii :) sevgiler.
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim:)
YanıtlaSil