3 Nisan 2011 Pazar

Et marinasyonu

Hoşgeldim, gene geldim. Bu sefer New York’tayım. Gelmeyi en ama en çok sevdiğim destinasyondayım. Yolcusu gerçi biraz arıza olur, insandan tuhaf tuhaf isteklerde bulunurlar ama yine de NY gelmeyi, gezmeyi en sevdiğim yer. Chicago veya Washington buna dahil değil. Uçak hep full olsa da, seve seve geliyoruz işte.
Ayıptır söylemesi, dün Times Square’de çok güzel yumuşacık karidesler yedim. Bu adamlar bunu nasıl böyle yumuşak yapıyor sorusunun cevabı tabii ki marinasyondu. Ordan esinlenerek sizlere bugün et marinasyonu tarifi vereceğim. Basit ve etlerin lezzetli olması için bence olmazsa olmaz bir yöntem. Mümkünse eti 72 saat önceden bile yatırabilirsiniz. (soğuk ortamda saklanması gerek. Yani buzdolabında. Ama son 45 dakika dışarıya çıkarırsanız güzel olur. Aşçılar çok aşırı soğuk eti bir anda ızgaraya atmazlar restoranlarda. Et şoklanmasın diye) Ama genelde insanların bu kadar vakti olmuyor. 24 saat önceside kabulüm. Hiç vakit yoksa 45 dakika bile tadını değiştirmeye yetecektir.

Malzemeler
·         Bolca ayçiçek veya mısırözü yağı
·         ½ veya 1 çay bardağı normal süt
·         1 bütün soğan
·         3-4 diş sarımsak
·         ½ limon suyu
·         Taze Biberiye
·         Taze Kekik
·         Taze çekilmiş karabiber
·         Defne yaprağı
Eti borcam gibi bir kaba yatırıyoruz. Üzerini geçecek kadar yağ koyuyoruz. Bu nokta önemli, az koyarsanız yumuşamaz. O yağı çekmiyor zaten, kalorili olmayacak yani, sadece yumuşak olacak.
Sütünü ekliyoruz. Soğanları iri yuvarlak dilimler halinde kesip, etin üzerine diziyoruz. Hafif aromasını versin diye. Sarımsakları ince kıyıyoruz, ekliyoruz. Evde olan taze biberiye, kekik, karabiber ve defne yaprağını ekliyoruz (varsa hepsini, yoksa olanları. Ama bir şeyler koyun yani) Diyelim bu marinasyonda eti 24 saat bırakacaksınız. O zaman son 45 dakika yarım limon suyu sıkın. Limon asidi eti çok güzel yumuşatır. Ama tabii o ekşi tadını da verecektir, yani arzu etmiyorsanız koymayın. Okulda limon marinasyonlu “veal scallops” yapardık. Et yumuşacık olurdu. Sebebi, sırrı bu işte.
Sonra eti bu marinasyondan çıkarırken güzelce kurulamayı unutmayın! Zira ıslak et pişmez. Suyunu salar, tuhaf bişey olur.  Yemin ediyorum misafirlerinize rezil olursunuz, haberiniz olsun J
Daha değişik marinasyon teknikleri de var elbette ama ben yoğurtlu olanlara karşıyım. Yoğurdun eti yumuşattığı bence yalandır. Bi de pişerken tuhaf bir hal alıyor. Bizlerde denedik vakti zamanında. Çok girmeyin derim öyle yoğurtlu işlere.
Sevgiler, yumuşacık etli günler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Terbiyeli Ispanaklı Sebze Çorbası

Bu hafta epey iyi geçti diyebilirim. Haftamın en eğlenceli günü ise, Show TV Ana Haber Bülteninde ünlü diyetisyen Selahattin Dönmez ile bi...