22 Ocak 2011 Cumartesi

Hünkar Beğendi

Hünkar bile beğenmiş, bize laf etmek düşmez.

Malzemeler: (2-3 kişilik)

Beğendi için:
  • 2 tane közlenmiş bostan patlıcanı (üşeniyorsanız, hazır közlenmiş cam konservelerde olur)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 750 ml. süt
  • 1/8 çay kaşığı muskat rendesi (varsa, yoksa canınız sağ olsun)
  • Tuz ve taze karabiber
Etli yahnisi için:

  • 300 gr. kuzu kuşbaşı
  • 2-3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 8-10 tane arpacık soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 tane soyulmuş, küp doğranmış domates
  • tuz, taze kara biber
Yapılışı:

Teflon tenceremizi iyice kızdırıyoruz, içine yağımızı ekliyoruz. Etlerimizi önce yüksek ateşte dışı  karamelize olana kadar -mümkünse suyunu salmasına müsade etmeden) sonrada orta ateşte pişirmeye devam ediyoruz. Sonra arpacık soğanlarımızı ekliyoruz. 3-4 dakika kavuruyoruz. (isterseniz daha da fazla ama yakmadan) Bu esnada 1 tatlı kaşığı unumuzu ekleyip orta ateşte kavurmaya devam ediyoruz (baktınız çok yağsız oldu, 1-2 kaşık daha ekleyebilirsiniz). Üzerine küp domatesleri, ezilmiş sarımsağı ekliyoruz ve biraz su ekliyoruz. Un bu suya kıvam ve lezzet kazandıracaktır. 
Bu etli sebzeli karışımımız kenarıda pişmeye devam ediyor, kısık ateşte olabilir. 

Diğer tarafta varsa teflon yoksa derince bir tencerenin içinde tereyağını eritiyoruz, üzerine unu ekliyoruz. Sarı rengi alınca, üzerine çırpma teliyle çırpa çırpa sütümüzü ekliyoruz.  Yani beşamel sosumuzu elde etmiş olduk. İçine közlenmiş ve dilimlenmiş patlıcanları ekliyoruz. (iri parçalı istiyorsanız daha büyükçe kesin. ben iyice ezilmiş severim, o yüzden daha ince kıyarım. zevkinize kalmış) Bu noktada muskat rendesi, tuz ve taze karabiberi ekliyoruz.

Tabakta altına beğendisini servis ediyoruz, üzerine de etli karışımdan ekliyoruz.
Görüntüdeki gibi servis ediyoruz.
Sıcak sıcak yiyoruz.
Afiyet olsun.

1 yorum:

Terbiyeli Ispanaklı Sebze Çorbası

Bu hafta epey iyi geçti diyebilirim. Haftamın en eğlenceli günü ise, Show TV Ana Haber Bülteninde ünlü diyetisyen Selahattin Dönmez ile bi...