22 Ocak 2011 Cumartesi

Sütlü Patates (Garnitür)

Herkes ana yemek tarifi veriyor ama güzel bir et veya tavuk yemeğinin yanına yan yemek bulmak ve yakıştırmak zor oluyor. Şimdi sütlü patates tarifi vereceğim. Hem süper kolay, hem de besleyici.

Malzemeler:

  • 750 gr. taze patates
  • 1 litre yağsız süt (kalori sorunu yoksa 750 ml. yağsız süt + 200 ml. yemeklik krema)
  • 1 diş ezilmiş sarımsak
Hazırlanışı:

Taze patatesleri güzelce yıkıyoruz. Evimizde varsa dilimleyici tabir ettiğimiz "slicer"dan yuvarlak dilimler halinde çekiyoruz. Slicer yoksa elimizde olabildiğince ince dilimlemeye çalışıyoruz.
Taze patatesin kabuklarını soymamıza gerek yok, ancak elinizde normal patates varsa mutlaka kabuklarını soyup dilimleyin.
Patatesleri dilimledikten sonra pyrex kaba dilim dilim diziyoruz. krema koyuyorsak ara katlara azar azar serpiştirmeyi unutmuyoruz. ben her ara katı hafifçe tuz ve taze karabiber ile de çeşnilendiririm. Patates bütün tuzu çekmeye çok meyilli bir ürün zaten. Lezzetsiz bir patates olsun istemeyiz.
en üst katı da dizdikten sonra üzerine sütü boca ediyoruz ve ezilmiş sarımsağı da içine karıştırıp 175 derece fırında patatesler sütü çekene kadar pişiriyoruz. (45dk-1 saat)
Fırından çıktından sonra dilim dilim kesip ana yemeğin yanında servis ediyoruz. Tabii ki sıcak.
Çok sevdiğim ve kolay yapılan lezzetli bir garnitürdür.
Fransızlar bunu sadece krema ile yaparlar ama kalp damarlarınıza o kadar kötülük yapmayı düşünemiyorum bile. Süt elbet ki krema kadar lezzetli ve kıvamlı değilse de, çoğu zaman aynı işlevi görür.
"Gelmişim şu dünyaya, kremalı patates yiyemeyeceksem hayat haram olsun" diyorsanız, dayayın kremayı :)
Sevgiler.

not: varsa içine azıcık da muskat rendesi ekleyebilirseniz, ne kadar hoş kokulu olur anlatamam.

2 yorum:

  1. beybi ben bunu krema ve kuru fesleğen ile yapıyorum.. ama hani öyle pratik diye her hafta yenilecek yemek değil, şişirir adamı çok fena, kalori hesaplarını şaşırtır :))ama senin usul deneyeceğim sarımsaklı ve sütlü.. belki popom krema yüzünden büyüktür ve yarım yağlı süt ile yapınca popom küçülür :)))

    YanıtlaSil
  2. süt yüzünden biraz fazla nemli kalabiliyor ama iyice pişirince o sütü içine çekiyor ve dilim dilim kek gibi kesilip servis edilecek hale geliyor. mevzu pişirirken biraz sabırlı olmakta. ve evet kremalı çoook lezzetli oluyor, ama topiğim diye kaçınıyorum ben şahsen :)

    YanıtlaSil

Terbiyeli Ispanaklı Sebze Çorbası

Bu hafta epey iyi geçti diyebilirim. Haftamın en eğlenceli günü ise, Show TV Ana Haber Bülteninde ünlü diyetisyen Selahattin Dönmez ile bi...