4 Mayıs 2011 Çarşamba

Şefin Havası

Uçmak işi biraz kafa işidir. Yani ben misal biraz sık uçuyorum. Bazen şikayetçiyim bazen de değilim ama izin yapmak önemli bir olaydır. Diğer normal çalışan insanlara göre daha sık iznimiz varmış gibi gelir çevremizdekilere ama dediğim gibi uçmak psikoloji gerektirir. Eğer iyi bir pskolojiniz yoksa yolcunun onunde rezil olursunuz. Agresif olursunuz. Uçtuğunuz ekibe de ayıp olur.
Çünkü bizim işimiz şov işidir. Perdenin arkasından çıktığınız anda artık yolcu her hareketimi izler hale gelir. Misal Airbus 340 / 330 uçaklarında Business class bölümünde yolcunun önünde içki hazırlayabildiğimiz barımız vardır. Zaman zaman burada şarap açarım mesela. Yolcular sanki birazdan atom bombasını patlatacakmışım gibi biraz şaşkın biraz da meraklı gözlerle izler dururlar. 'Bakalım açabilecek mi?' gibisinden. Sanki şef şarap açamazsa herkes birazdan 'haha noldu şiştin mi?' gibisinden bir alay etme durumuna girecektir.
Bir de kaygılı olanlar vardır. Orneğin benim şef olmayıp da hostes olduğumu ama sadece farklı bir üniforma giydiğimi düşünen yolcular vardır. Onlar hemen soru yağmuruna tutarlar. İlk soruları da okuduğum okuldur. Bende ballandıra ballandıra anlatırım. Sonra yelkenler suya iner. Bakarlar ki yalan değil. İkinci soruları da genelde menüde ne olduğudur. Hani hem biliyor mu bakalım gibisinden hem de biraz da şefin önerisini almak için yapılan ufak bir test gibidir. Bunların hepsi daha uçak yerdeyken olur. Eğer o kaygılı yolcuların gözüne giremezsem vay halime.
Bir de şefi görünce coşanlar vardır ki onlar en sevdiğim grup. Mesela Easter'da uçuştaydım. Yolculardan biri uçakta kaynamış yumurta var mı diye bir soru sordu. Yok deyince de kaynatabilir misiniz? diye sordu :) Şef sanki uçağa binince herşey mümkünmüş gibi talepleri olan yolculara bayılıyorum. Yaratıcılıklarının ve istediklerinin sınırı yok.
Insanların bakış açıları 'banko güzel bir yemek yiyeceğim' hissiyatı ve bu kadar minnettar oluşlarına yerde şahit olamazsınız. Havada olunca hem çok havalı hem de çok inanılır duruyor :)
Bugün yemek tarifi yok. Şimdi işe gidiyorum yıllık tazeleme eğitimi almaya. Bizi de uçaklarla ilgili eğitiyorlar elbette. Acil bir durumda yardım edebilmek adına. allah göstermesin tabii
Sevgiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Terbiyeli Ispanaklı Sebze Çorbası

Bu hafta epey iyi geçti diyebilirim. Haftamın en eğlenceli günü ise, Show TV Ana Haber Bülteninde ünlü diyetisyen Selahattin Dönmez ile bi...