9 Kasım 2013 Cumartesi

Köz Patlıcanlı Lazanya

Benim bu köz patlıcan sevdam bitmiyor. Ama neye koysam çok seviliyor. Hakkım yok değil yani :)
Bu süper tembel işi bir yemek. Anlattığım gibi yaparsanız 5 kolay malzeme ile 15dk. da fırına giriyor ve 20 dakikada pişiyor.

Köz Patlıcanlı Lazanya
4kişilik

Malzemeler

  • 10 yaprak Barilla Lazanya
  • 1 cam kavanoz kühne közlenmiş patlıcan (750 gr.)
  • 1 paket Knorr beşamel sos
  • 750 ml. Süt
  • 1,5 su bardağı rende kaşar 
  • 1 çay bardağı ince kıyılmış ceviz (opsiyonel)
Hazırlanışı

  1. Önce 750 ml. Süt ile Knorr beşamel sosu pişiriyoruz.
  2. Pyrex kaba beşamel sostan 1-2 yemek kaşığı yayıyoruz. Bu lazanyaların dibe yapışmasını engelliyor.
  3. Üzerine 2 yaprak lazanya koyuyoruz.
  4. Lazanyanın üzerine 1 kepçe beşamel sos, 2-3 yemek kaşığı köz patlıcan ve 1 yemek kaşığı rende kaşar ekliyoruz. Üzerine diğer lazanya yapraklarını ekliyoruz.
  5. Bu işlemi lazanya tercihen 5 (minimum 4) kat oluncaya kadar devam ettiriyoruz. 
  6. En üst kata gelince lazanyayı koyup kalan beşamel sosu lazanyanın her tarafını kaplayacak şekilde döküyoruz. Kalan rende kaşarı da üzerine serpiştirip 20 dk boyunca 200-220 derece arası fırınlıyoruz. Fırından çıkardıktan sonra 10 dakika dinlendirip servis ediyoruz.
Şefin önerileri:
  • Varsa tabii ki evde közlediğiniz patlıcan tercih sebebidir. Buzlukta falan varsa o da olur.
  • Konserve kullanıyorsanız: daha az yağlı olsun diye, tel bir süzgece oturtup biraz yağını süzdürüyorum. 
  • Barilla lazanyayı haşlamaya gerek kalmıyor ancak eğer beşamel sosla kaplanmamış br yeri varsa fırında kuruyabiliyor. Lazanyanın sırrı; yaptığınız fırın kabını doldurduğunuza emin olun. Çok büyük bir fırın kabının ortasına 2 kişilik lazanya yapmayın yani. Fırın kabınız lazanya ve beşamel sosla dolsun.
  • Eğer ev yapımı beşamel yapıyorsanız, ki o da kabulümüzdür, normalde yaptığınızdan daha ince kıvamlı yapmaya özen gösterin. 
  • Ve eğer ceviz koymak isterseniz, 2. Veya 3. Kata koyabilirsiniz. Veya azar azar her katmana serpiştirebilirsiniz. Keyfinize kalmış.
  • Ben bu lazanyaya domates sos önermiyorum ama keyfinize kalmış. Arzu ederseniz neden olmasın.
  • Bir de kaşarınız yoksa veya evde fazladan izmir tulum varsa tadına doyulmaz. Unutmayın köz patlıcan, ceviz ve izmir tulum çok iyi bir üçlüdür. 
Afiyet şeker olsun! Şeften sevgiler... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Terbiyeli Ispanaklı Sebze Çorbası

Bu hafta epey iyi geçti diyebilirim. Haftamın en eğlenceli günü ise, Show TV Ana Haber Bülteninde ünlü diyetisyen Selahattin Dönmez ile bi...