8 Şubat 2014 Cumartesi

Diyetisyen Onaylı Ispanaklı ve Gravyer Peynirli Börek

Börek yapmanın artık marifet sayılmadığı günlerdeyiz.
Artık hem börek yapıp, hem de börek yerken zayıflamak marifet sayılıyor. 
Bu da öyle bir tarif işte. İçinde hiç yağ yok. Dünyanın en lezzetli böreği demiyorum ama sağlıklı olduğu kesin. Ve uzun zamandır benim gibi kaçamak yapmıyorsanız, psikolojinize çok iyi gelecek bir yemek olduğu kesin :) Bir iki ufak lezzet sırrı var. Onları uygularsanız gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz bir yemek. Tepsi böreği olduğu için, sarma burma kızartma derdi de yok. Gayet basit. 
Üstelik elinizde yırtık yufkalar varsa onları da değerlendirebilirsiniz.
Hatırlatmak isterim ki, bu böreği yediğim haftanın sonunda (yani bu hafta) diyetisyen kontrolünde sadece yağdan 2,5 kilo vermiştim bile :)
Yediklerimizden ziyade porsiyon kontrolü ve pişirme metodu diyetinizi en etkileyen şey. Yanına 1 bardak light ayran ile süper bir kombin oluyor.



Malzemeler
  • 2 adet yufka
  • 1 paket dondurulmuş ıspanak (benimki çalışan kadın işi, tazesi varsa hay hay) 
  • 2 adet pırasa
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı rendelenmiş gravyer peyniri
  • 2 su bardağı light süt
  • 2 adet yumurta
  • Taze çekilmiş karabiber
  • Tuz
Hazırlanışı: 
  1. Pırasaları incecik kıyın. Bir tavada sıcak su ekleyerek yumuşayana kadar pişirin. 
  2. Sarımsak ve ıspanaklaları da ekleyin. Yağ eklemeden sıcak su yardımı ile yumuşayana kadar pişirin. Hafifçe tuz biber ile tatlandırın. Ilınmaya bırakın. 
  3. Borcam kabı yağlı kağıt ile kaplayın 
  4. Derince bir kaseye yumurtaları kırın, sütü ekleyin. iyice karıştırın. 
  5. Burası en zevkli kısmı. Birinci yufkayı bu karışıma batırıp çıkarın. Yufkalar kopabilir, ayrılabilir. Önemli değil. Islanmış yufkayı borcamı kaplayacak şekilde serin. 
  6. Üzerine ılınmış pırasalı ıspanaklı karışımı dökün. 
  7. 5. adımda ilk yufkaya yağtığımız hareketin aynısını 2. yufkaya da yapın. Ve malzemelerin üzerine örtecek şekilde kapatın. 
  8. Kasede kalan yumurtalı, sütlü karışımı borcama dökün. 
  9. 180 derecede ısıtılmış fırında (gözünüzle takip ederek) 35-45 dakika arası pişirip servis edin. 
Şefin önerileri:

1) Bu börek fırındayken çılgınlar gibi kabaracak. O yüzden pofuduk pofuduk yemek istiyorsanız,  fırından çıkar çıkmaz servis edin.
2) Evde pırasa yoksa kuru soğan veya taze soğan da kullanabilirsiniz. Veya arzu ediyorsanız pırasa, kuru soğan ve taze soğanın üçündende azar azar kullanabilirsiniz. Yaratıcılığınıza ve evdeki malzemenize kalmış. 
3) Böreğin diyetisyenimden onaylı olması, sizinkinin de onaylayacağı anlamına gelmiyor :)  Gerekirse kontrol edin. 
4) Böreğim bu seferlik diyetisyenlik değil de misafirlik olsun diyenlere şefin önerisi: 1 ufak çay bardağı ayçiçek yağı veya 2-3 yemek kaşığı tereyağını sütlü, yumurtalı karışıma ekleyin. Ve tabii sebzeleri su ile nerdeyse haşlama kıvamında yapmak yerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavurabilirsiniz. Light süt yerine normal süt kullanabilirsiniz.
5) Bu böreği 2 değil de, daha fazla yufka yapmak istiyorsanız sırrı şu: Her bir yufka için +1 bardak süt ve +1 yumurta. Yani 5 yufkayla yapacaksanız, 5 bardak süt ve 5 yumurta kullanacaksınız.
İçini de keyfinize göre ayarlayın işte.
6) Ben bu böreği daha da tembel işi hale getirip, hazır köz patlıcanla da yapıyorum. Ispanak yerine kavanozlarda satılan köz patlıcanı yufkanın üzerine koyup, güzel bir peynir ile (örneğin erzincan tulum ile) taçlandırıyorum ve voila! İçine istediğiniz her şeyi koyabilirsiniz, kavrulmuş kıyma, patates, maydanoz-peynir vs. yaratıcılığınıza kalmış.

Diyetlere bir faydam dokunur umarım :)
Şeften bugünlük bu kadar.
Sevgiler


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Terbiyeli Ispanaklı Sebze Çorbası

Bu hafta epey iyi geçti diyebilirim. Haftamın en eğlenceli günü ise, Show TV Ana Haber Bülteninde ünlü diyetisyen Selahattin Dönmez ile bi...