Yanılmıyorsam (yanılıyorsam düzeltin) Gümüşhane'ye ait bir yemek. Silör veya sirön ismiyle geçiyor ama herkesin konuyla alakalı farklı yorumları var.
İsmi her ne olursa olsun, lezzeti süper oldu. Bir çeşit Karadeniz mantısı diyebiliriz. Yalnız orijinal tarif etsiz. Ben bu tarifi etsiz düşünemiyorum çünkü çok boş bir şey gibi gelebilir.
Kolay bir yemek, çok marifet gerektirmiyor. Hemen denemenizi öneririm.
Malzemeler
- 2 adet yufka
- 2 su bardağı et/tavuk suyu
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 300 gr. kıyma
- 1 orta boy soğan
- 1 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber
- 2 su bardağı yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tatlı (veya acı) toz kırmızı biber
Yufkalar çıpçıtır bir halde fırından çıkınca, kenarda hali hazırda sıcak duran tercihen et suyumuzu yufkaların üzerinde gezdiriyoruz ve yumuşak, nemli güzel bir hal alıyor. Bu suyu yufkalar güzelce çekecek ve vıcık vıcık kalmayacak. Sonra kavurduğumuz kıymayı, hamurlarımızın üzerine yayıyoruz, üzerine sarımsaklı yoğurt ve köpürtülmüş tereyağı ile sıcacık servis ediyoruz.
Bu yemek yufka fırınlandıktan sonra bekletilebilir. Örneğin bir gece önceden hazırlamak isterseniz yufkayı fırınlayabilirsiniz, kıymayı kavurabilirsiniz ve son anda birleştirebilirsiniz.
Çalışan emekçi bir kadın olarak bende aynısını yapıp bir gece önceden hazırladım.
Değişik, arada bir yenecek, yufkaları da değerlendirmeye yarayacak bir tarif.
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder