12 Şubat 2015 Perşembe

Fırında Peynirli Patlıcan (Süper Light!)

Fırında Peynirli Patlıcan

2 kişilik

Malzemeler

  • 1 adet iri bostan patlıcanı
  • 90 g rendelenmiş kaşar / eski kaşar (karışık da kullanabillirsiniz)
  • 30 g ekmek kırıntısı (varsa panko)
  • 200 g domates sos (hazır makarna soslarından kullanabilirsiniz)
  • 1 su bardağı közlenmiş patlıcan
  • 8-10 yaprak taze fesleğen
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı su
  • Taze çekilmiş karabiber ve tuz

Hazırlanışı

  1. Bostan patlıcanını enlemesine 1 parmak kalınlığında kesip, 1 tatlı kaşığı tuz ilave ettiğiniz suya alıp yarım saat acı suyunu bırakmasını bekleyin. Sonrasında patlıcanları temiz bir havlu kağıt/bez ile kurulayın.
  2. Bir kasede zeytinyağı ve suyu karıştırın. Hafif tuz ekleyip bu karışımı patlıcanların üzerine bir mutfak fırçası yardımı ile sürün.
  3. Kızdırdığınız tavada hafifçe yağladığımız patlıcanlara renk aldırıyoruz. Pişirme işlemi için bu kadar az yağ yetmeyeceğinden ötürü, tavaya hafifçe su ilavesi yapıp, kapağını da kapatarak  yumuşamalarını sağlayabilirsiniz.
  4. Tüm patlıcan dilimlerine aynı işlemi uyguladıktan sonra kenara alın.
  5. Isıya dayanıklı fırın kabına önce iri patlıcanların yarısını alın. Tuz ve taze çekilmiş karabiber ile tatlandırın. Aradaki boşlukları közlenmiş patlıcanın yarısı ile doldurun. Fesleğen yapraklarını bütün olarak ekleyin.
  6. Domates sosunun yarısını yayarak ekleyin. 
  7. Kaşar rendesi ve ekmek kırıntısını bir tabakta karıştırın. Bu karışımında yarısını en üste serpiştirin.
  8. Yukarıda tüm işlemleri aynı sırayla birer tur daha tekrarlayın ve 180 derece fırında peynirler eriyip, üzeri altın sarısı bir renk alana kadar fırında tutun (30-40 dakika ortalama)

Şefin Önerileri:
  • Patlıcanların gerçekten yumuşak piştiğine emin olun. Diri bırakırsanız, diri kalır. Fırında da pişmeye çok devam etmeyecektir
  • Bu çok az yağlı ve sağlıklı bir tarif ancak arzu edilirse patlıcanlar yağda da kızartılabilir. Veya 5 kaşık zeytinyağı ile de aynı şekilde tavada pişirilebilir. 
  • Domates sosu kendinizde yapabilirsiniz. Ben marketlerde, cam kavanozlarda satılan fesleğenli ve hazır olanlarından kullandım. Gayet de güzel oldu. Kendi sosununuzu kendiniz yapmak isterseniz; zeytinyağı, soğan, sarımsak, domates ve kuru/taze fesleğen kullandığınıza emin olun.
  • Közlenmiş patlıcan şart değil ama yemeğe farklı bir boyut kazandırıyor. Ben evde kendi yaptığımı kullandım ama arzu edilirse konserve olanlardan da kullanabilirsiniz.
  • Ben eski ve taze kaşarı karıştırıp kullandım. Sizin elinizde ne varsa uygundur, ister beyaz peynir, ister parmesan.
  • Ekmek kırıntısız da yapabilirsiniz. sadece inanılmaz güzel bir doku kazandırıyor yemeğe. Benim evimde gurme marketlerde satılan meşhur "panko" ekmek kırığı vardı, onu kullandım. Varsa bununla süper oluyor. Yoksa galeta unu, ekmek kırığı da olur.
Detaylı fotoğrafı cerenozkarsli nicki ile instagram hesabımdan veya buraya tıklayarak görebilirsiniz.
Afiyette kalın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Terbiyeli Ispanaklı Sebze Çorbası

Bu hafta epey iyi geçti diyebilirim. Haftamın en eğlenceli günü ise, Show TV Ana Haber Bülteninde ünlü diyetisyen Selahattin Dönmez ile bi...