8 Ocak 2012 Pazar

Domatesli Pilav

Şimdi bu çok basit bir tarif. Canım nişanlımın da en sevdiği yemeklerden biri. Ayrıca bu akşam patlıcan silkmenin yanına yapacağım karbonhidrat kaynağı yemek. Yanlış anlamayın, bunları yedikten sonra gece vardiyasına işe gideceğim. Ondan enerji lazım.
İşte malzemeler, işte tarifi.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 adet olgun, süp-per kırmızı domates
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 su bardağından biraz az sıcak su
pirinci bekletirken kullanmak üzere
  • 2-3 bardak sıcak su
  • 1 yemek kaşığı tuz
Hazırlanışı: 

  1. Önce pirinci yarım saat boyunca 1 yemek kaşığı tuz eklenmiş 2-3 bardak sıcak suda yarım saat kadar bekletiyoruz. Daha fazla da bekleyebilir, sorun yok. Vaktiniz azsa, 15 dakikada olabilir. 
  2. Beklettiğimiz pirinçlerin suyunu süzüp, bir süzgece alıp akan suyun altında nişastası tamamıyla akana kadar yıkıyoruz. Amacımız nişastası  düşük, tane tane bir pilav elde etmek
  3. Şimdi hedefe doğru ilerliyoruz. Önce 1 tatlı kaşığı kadar tereyağını erittikten sonra 2 tane rendelediğimiz muhteşem kırmızı renkli domatesimizi teflon pilav tenceremize alıyoruz. (Kabul edelim böyle domatesler artık yazın bile yok. O yüzden mecbur kalırsanız domateslere ilaveten 1 tatlı kaşığı salça koymanız kabul edilebilir bir durumdur)
  4. Domates suyunu çekene kadar ve salçayla da güzelce harmanlandıktan sonra, yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri atıyoruz. Pirinçleri koyduktan hemen sonra, kalan tereyağımızı da ekliyoruz.
  5. Pirinçleri domateslerin rengini alana kadar ve tereyağıyla da iyice harmanlanana kadar kavuruyoruz.
  6. Artık final noktasına doğru geliyoruz. Çok lezzetli olacak. 1 tatlı kaşığı da tuzumuzla birlikte 3 bardaktan biraz az suyumuzu ekleyip, şöyle bir karıştırıp kapağını kapatıyoruz. En küçük göz ocağın, en kısık ateşli kısmına alıp pişmesini bekliyoruz. 
Bu noktada sabır önemli bir erdem. Öyle zırt pırt kapağını açıp da "Oldu mu acaba?" diye bakmıyoruz. Bana göre sadece 1 defa kapağı açma hakkımız var. Onu da sonlara doğru kullanmamız akıllıca olur. 
Evet nerde kalmıştık. Kapağı açtık bir baktık, yaklaşık 12-15 dakika sonra tabii. Bu noktada dibini şöyle bir yokluyoruz. Dibinde artık su kalmamalı ancak üstü hala nemli gözükmeli. Bu esnada artık altını kapatıp, tencerenin üzerine bir gazete kağıdı veya peçete kapatıp bir de üzerine kapağını kapatıp demlemeye alıyoruz. Bu işlem de bir 15-20 dakika sürecek. 
En sonunda baktık ki artık suyunu çekmiş, demlenmiş, mis gibi olmuş. Oturup çala kaşık afiyetle yiyoruz ohh ohh. Hadi bakalım pilavdan dönenin kaşığı kırılsın. 

2 yorum:

  1. pilavdan dönenin kaşığı kırılsın :-))..aynısından yaptım..Jasmin pirinç kullandım..ilaveten bir kesme şeker attım..annem domates olan her yerde biraz şeker olmalı derdi..3 diş sarımsak ekledim..ve üzerini biraz dereotu ile süsledim..süpeeerrr oldu..hayatımda ilk defa domatesli pilav yapmış oldum sayende..içine de kendi ruhumu kattım..:-)) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Annen çok doğru demiş. kesinlikle pilava şeker şart. yaparken otomatiğe bağlamış gibi koyuyorum, yazarken unutuyorum :)
    seninki tarz bi pilav olmuş hatta füzyon bile diyebiliriz zira Türk tekniği ile uzakdoğu malzemelerini kombinlemişsin. yaratıcılık on numara :) sevgiler

    YanıtlaSil

Terbiyeli Ispanaklı Sebze Çorbası

Bu hafta epey iyi geçti diyebilirim. Haftamın en eğlenceli günü ise, Show TV Ana Haber Bülteninde ünlü diyetisyen Selahattin Dönmez ile bi...