7 Ağustos 2012 Salı

Patlıcan Ütme

Yarın ünlü bir dergiden Lounge hakkında benimle röportaj yapmaya gelecekler. İlk röportajım değil ama yine de her seferinde heyecan yapıyorum :))
O konuyu bir yana bırakırsak, yine kolay ve yaza yakışır bir tarif vereceğim. Sadece 5 malzemesi var ve 1 tane tencerenizden başka hiçbir şey kirlenmeyecek.
Dün akşam yemeğinde yaptığım, zeytinyağlı kategorisinde. İster ılık ister soğuk yenir. Annem bizi bu yemekle büyütmüştür. İzmir'in sıcak havasında, denizden gelince taze ekmekle yenen bir yemektir. Bir de ızgara levreğin yanına meze diye yeriz biz.
Annemin iddiasına göre, Denizli yöresine ait bir yemek. Babamla evlendikten sonra öğrenmiş. O yöredekilerin patlıcanla bir alıp veremedikleri olduğundan derdi, bu yemeği sık yaparlarmış.
Patlıcan ütme, aslında oraya göre közlenmiş patlıcan demekmiş. yani patlıcanı ütüyorlarmış.
Bu yemeğin orijinal adı bu mudur denizli civarında, bilemiyorum. ama bizim evde patlıcan ütme dendiğinde bu yemek anlaşılır. 
Daha fazla uzatmayacağım:

Malzemeler

  • yarım kilo közlenip temizlenmiş patlıcan (vakitsizlik mevzu bahisse konserveden de olur)
  • 1 iri soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 tane (isteğe göre) acı veya tatlı yeşil biber
  • 3-4 tane domates
  • Sızma zeytinyağı
  • 1 küp şeker
Hazırlanışı:

soğanlar ince küp kıyılır. (isterseniz piyazlık da olur, o da değişik bi tarz oluyor) tavada zeytinyağı ile güzelce öldürülür. üzerine sarımsak ve ince kıyım yeşil biberler eklenir, sotelemeye devam. kabuğu soyulup, küp doğranmış domatesler ve şeker ilave edilir. Hafif sulansın. Ben bu esnada kapağı kapatıp bi 5 dakika ellemiyorum. Sonra üzerine ince kıyılmış köz patlıcanları ekliyoruz. bir 5 dakika da bu esnada ellemiyorum ki lezzetler birbirine geçsin.
Servis tabağına alın ve üzerine 1 yemek kaşığı sızma ayvalık gezdirin. Hilesi bu sanırsam. Bir de servisi için çok ince kıyım 1 çay kaşığı maydanozu üstüne serpiştirebilirsiniz. size kalmış.
Görüntü olarak bir şeye benzemez sanırsınız ama yiyenler çoğunlukla ilk defa yediği için şaşkınlıkla bakarlar bu lezzete.
Annem hep azıcık acı biberle yapar bu yemeği ama ben yeşil biberin acısını sevemediğim için tercih edemiyorum.
Rakının yanına, balığın yanına, taze ekmeğin yanına veya tek başına
hem ılık, hem de buz gibi
nasıl isterseniz
afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Terbiyeli Ispanaklı Sebze Çorbası

Bu hafta epey iyi geçti diyebilirim. Haftamın en eğlenceli günü ise, Show TV Ana Haber Bülteninde ünlü diyetisyen Selahattin Dönmez ile bi...