7 Mart 2011 Pazartesi

Girit Kabağı

Bugün bir kabak yemeği tarifi vereceğim. Çok lezzetli olacak. Girit yöresine ait. Adı üzerinde zaten Girit Kabağı
Malzemeler
·         1 kg. Kabak
·         1 adet büyük boy kuru soğan
·         4 adet domates
·         1 türk kahvesi fincanı yıkanmış pirinç
·         4-5 diş sarımsak
·         250 gr. Rendelenmiş izmir tulum peynir
·         Sızma zeytinyağı
·         Tuz
Hazırlanışı
Önce soğanımızı piyazlık doğruyoruz. Pilav tenceresi gibi geniş bir tencerede yaparsak daha güzel olur. Ateş orta, zeytinyağımız sızma. Sızma zeytinyağınız yoksa zahmet edip yapmayın bile. Manasız bir yemek olur. 1 yemek kaşığı zeytinyağı ideal. Soğanları attık, 3-4 dakika kavurduk. Sonra hemen 2 parmak boğumunuz kadar uzunlukta kestiğiniz ama dış kabuğunu soymadığımız kabakları atıyoruz (kabakların en içlerini kullanmayın. Sadece dış kabuğuna yakın kısmı güzel oluyor. İyi restoranlar hiç bir zaman kabak içini kullanmazlar)
Bu esnada kabakları hafifçe kavurmaktan yanayım. Ve muhtemelen soğanlar yağı çektiği için  kabaklarında  biraz yağa ihtiyacı olacak. 2-3 gerekirse biraz daha fazla yemek kaşığı kadarda zeytinyağını bu esnada kabağın üzerine atıyoruz. Ateş yüksekken kabaklar suyunu içinde muhafaza eder ve daha lezzetli olur. Bir 3 dakika kadarda bu esnada kavurduk. İnce kıydığımız sarımsakları da attık. Kokusu çıktı. Müthiş oldu.
Şimdi sıra geldi soyup küp doğradığımız domateslere. Onları da tencereye atıyoruz. Artık ateş orta. Domateslerin hemen üzerine yıkadığımız pirinçleri atıyoruz. Göz kararı biraz sıcak su ekliyoruz. Hafif tuzunu ekliyoruz. (Tuzu çok kaçırmayın sebebi birazdan geliyor.)Kapağını kapatıp pirinçler pişene kadar ellemiyoruz. Tabii arada bi açabilirsiniz, dibi falan tutmasın yani J
En son artık iyice piştiğine kanaat getirdiğiniz anda altını kapatıyorsunuz. Kapağı açıp, üzerine sızma zeytinyağından şöyle bir ekliyorsunuz ve bütün tencerenin üzerine izmir tulum rendesini pay ediyorsunuz ve kapağını kapatıyorsunuz. Peynir ateş açık değilken, yemeğin kendi sıcaklığıyla eriyor, sızma zeytinyağı müthiş bir koku veriyor.
Peynir de tuzlu, ondan en başta çok tuzlu yapmadık. 
Normalde zeytinyağlılara 1 su bardağı zeytinyağı ekleyen bir toplumuz. Benimki o kadar yağlı değil. Ama nerden baksanız 1 çay bardağını buluyordur ama sonuçta 1 kilo kabak ve bir sürü yan malzeme var. En az 6-8 porsiyonluk yemek var. Ondan dolayı yağ miktarı çok normal. Elinizi korkak alıştırmayın. Bu yemeğin sırrı sızma zeytinyağı ve peyniri.
Ben ılıkken yemeyi seviyorum. Kimileri soğuk yiyor. İsterseniz çok sıcakken yiyin. Keyfinize kalmış.
Bol yiyin. Yanında taze ekmekle yiyin. Öyle unoyla munoyla değil, fırından aldığınız tava ekmeğiyle falan yiyin J afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Terbiyeli Ispanaklı Sebze Çorbası

Bu hafta epey iyi geçti diyebilirim. Haftamın en eğlenceli günü ise, Show TV Ana Haber Bülteninde ünlü diyetisyen Selahattin Dönmez ile bi...