28 Ocak 2011 Cuma

Şangay Hatırası / Tavuklu Mısırlı Çorba

Şangay'dan geldim çok şükür. Şangay'a uçmayı açıkçası hiç sevmiyorum çünkü Çin'in eski tribal günlerinden kalma alışkanlıkları sebebiyle facebook'a, twitter'a ve benzeri sitelere girilemiyor. Bloglar da bunlardan biri. O yüzden vaktim olduğu halde bloguma girip de yazamadım. İnternette özgür olamamak çok can sıkıcı bir olay.
Sadece bir gece kalabildiğimden ötürü biraz alışveriş yapıp döndüm.
2 gece kaldığım Şangay yatılarında mutlaka gittiğim restoranlardan biri 1221 isimli süper bir yer. Bill Clinton bile Şangay'a her geldiğinde burda yermiş. Benim keşfim olan bir yer değil. Ekip arkadaşlarım götürmüştü ama daha uçuş eğitimi alırken bile adını amirlerden duymuştum. "Şangay'a giderseniz mutlaka 1221'de yemek yiyin" diye diye bir hal olmuşlardı.
Hem çok ucuz, hem de süper yemekleri olan bir yer. Hoisin ve ekşi erik sosu ile çıtır ördekli dürüm yedik mesela dehşetti. Stir fry tekniğiyle (yani çok yüksek ateşte kısa sürede sotelenmiş) fasulye, acılı dana eti, çin böreği, sebzeli noodle ve kızarmış pilav, hindistan cevizli dondurma ve tatlı pilav yediğimiz şeylerden bazılarıydı. Tabii kalabalık bir grup gittik, ortaya söyledik hepsini. Masanın da örtası dönüyor. Tam bir klasik Çin restoranı :)
Bu saydığım yemeklerin yanında birazda kırmızı şarap içtik. Ortalamanın üzerinde bir şaraptı. Kişi başı 170 yuan yani 35 lira gibi bir rakam ödedik. Şangay için büyük para ama o kadar çok yedik içtik ki ve yemekler o kadar güzeldi ki, bu paraya gerçekten değer.
Çok sevmediğim Çin'i güzel yapan tek şey burda yemek yemek.
Tabii bu kadar çin yemeği muhabbetini boşa döndürmedim. Elbette içinde sizin içinde bir şeyler olacak :)

Tavuklu Mısırlı Çorba

Malzemeler:
  • 350 gr. haşlanmış didiklenmiş tavuk eti
  • 1 su bardağı konserve mısır
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 litre tavuk suyu
Hazırlanışı:

Tencereye sıvı yağı ekliyoruz. Hafifçe ısındıktan sonra unu ekleyip renginin sararmasını kokusunun çıkmasını bekliyoruz. Ateş orta, başından ayrılmıyoruz, televizyona bakmıyoruz ve kesinlikle unun rengini kahverengilere döndürmüyoruz. Sonra çırpma teliyle karıştıra karıştıra tavuk suyunu veriyoruz. topaklanmıyor. topaklanırsa bu noktada blenderdan geçirmeniz önemli. daha sonra olmaz.
Topaksız berrak bir sıvı elde ettikten sonra içine didiklenmiş tavuk etlerini atıyoruz. Birazcık tıngırdama modunda piştikten sonra son anda mısırları atıp altını kapatıyoruz. Mısırlar hafif diri, çorba hem kıvamlı hem su gibi değil, sıcak sıcak içiyoruz. Dikkat ederseniz içine hiç tuz koymadık, tevekkeli değil soya sosu ekleyip içiçez. Bir de tereyağı kullanmadık çünkü uzakdoğu mutfağında yeri yok diye. Kitabına uygun olsun istedim.
İşte kasesine çin restoranlarında 7 lira verdiğiniz çorbanın tarifi.
Afiyet bal şeker olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Terbiyeli Ispanaklı Sebze Çorbası

Bu hafta epey iyi geçti diyebilirim. Haftamın en eğlenceli günü ise, Show TV Ana Haber Bülteninde ünlü diyetisyen Selahattin Dönmez ile bi...