3 Şubat 2011 Perşembe

Sebze Köftesi

Eveeet sevgili vejetaryen arkadaşım Damla'nın isteği üzerine 2 tane reçete vereceğim.
Hem yapması kolay, hem de lezzetli.
Şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler:

  • 2 adet havuç rendesi
  • 2 adet kabak rendesi
  • 1 su bardağı çok ince kıyılmış pırasa
  • 1 adet soğan rendesi (rendelendikten sonra suyu süzülecek)
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yumurta
  • 1/2 su bardağı mozzarella peyniri (yoksa kaşar)
  • 1/2 su bardağı un
  • Tuz, taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı:

Kural bir: Soğanları ve kabakları rendeledikten sonra mutlak surette suyunu sıkıyoruz ve derince bir kaba alıyoruz.
Yine rendelediğimiz havuç, sarımsak, ince kıyılmış pırasayı bu kaba ilave ediyoruz. Peyniride ekliyoruz. Hepsini güzelce harmanlıyoruz. içine 1 tane yumurta kırıyoruz, unumuzu, tuz ve biberimizi ekliyoruz. yine iyice karıştırıyoruz. mücver karışımı gibi bir kıvamı olmalı.
teflon tavamıza biraz ayçiçek/mısırözü yağı döküyoruz. İyice kızınca içine kaşık kaşık bu karışımdan döküyoruz. alt tarafı altın rengi olunca, ters çeviriyoruz. içi yumuşak dışı çıtır olunca, tavadan alıp, fazla yağını alması için kağıt olan bir tabağa çıkarıyoruz. ben sıcak yemeyi seviyorum. soğuk da yenebilir.
sıcaksa yanında sarımsaklı yoğurt süper oluyor.

öneriler:
  1. acı seviyorsanız 1 tatlı kaşığı pul biber yakışır. baharat seviyorsanız, 1 tatlı kaşığı kekik.
  2. en kötü huyum yemek yaparken ölçü kullanmamak. sebze ölçüleri değilse de, un ölçüsünü tahmini verdim. yani baktınız kıvamı çok sulu oldu, un miktarını biraz arttırın. ama çok fazla unlu olmaması gerekir, yoksa kaskatı kek gibi bir şey olur. göz kararı yani.
  3. eğer peyniri içine koymak istemezseniz, aynı harcı peynirsiz hazırlayıp, pişirdikten sonra, rendelenmiş mozzarella veya kaşarı köftelerin üzerine köyup 3-4 dakika eriyene kadar fırınlayabilirsiniz. görsel bir şölen olacaktır.
  4. içine ıspanak da koyabilirsiniz ancak ıspanakları soteleyip, öyle koymanız gerekmektedir suyunu salmaması için. biraz daha zahmetli ama keyfinize kalmış.
  5. derseniz ki, ben bunları kızartmak değil de, daha sağlıklı bir şekilde fırında pişirmek istiyorum. üç önerim var:
a) pyrex kaba yağlı kağıt koyup, bütün harcı içine döküp 175 derecede pişirin (tam dakikasını veremeyeceğim. fırınınızın randımanına, büyüklüğüne vs. bağlı) dilim dilim keserek servis yapın.
b) fırın tepsisine yağlı kağıt serip, aralıklı olarak yine kaşık kaşık dökerek köfte misali pişirin
c)muffin kalıplarını yağlayın, her birinin içine harçtan dökerek porsiyon porsiyon pişirin.

çok güzel oluyor emin olabilirsiniz. bol bol yiyin. çocuklara yedirin. afiyet olsun.

2 yorum:

  1. ayh çok teşekkür ederim cerenciğim.. yarın hemen deneyeceğim :))
    ve bu post'la anlamış oldum ki istek parça kabul ediyorsun.. üstelik hemen de çalıyorsun :)) ayrıca yemeklerinin fotoğraflarını çekmek için sabırsızlanıyorum.. :))

    YanıtlaSil
  2. valla sizlerden gelen istekler doğrultusunda yaratıcı fikirler ortaya çıkıyor. bazen yazmaya vaktim oluyor ama ne yazacağımı bile bilemiyorum. sizden gelen fikirler çok iyi oluyor, hep beklerim :)

    YanıtlaSil

Terbiyeli Ispanaklı Sebze Çorbası

Bu hafta epey iyi geçti diyebilirim. Haftamın en eğlenceli günü ise, Show TV Ana Haber Bülteninde ünlü diyetisyen Selahattin Dönmez ile bi...