Evet burası tertemiz, müthiş bir ülke. İnsanların işine acayip saygı duyduğu, herkesin ama istisnasız herkesin işini mükemmelen yaptığı bir yer. Çoğu Japonun yüzü kırış kırış, o kadar çok gülümsüyorlar ki. İnanılmazlar. Uzakdoğu kültüründe saygı duyduğum ve takdir etmekten kendimi alamadığım tek toplumlar. İşleri hep standart bu da kaliteyi yakalamayı kolaylaştırıyor.
Şangay yatılarından nefret ederim misal. Çin'i hiç sevmem. O avamlıkları her yere bulaşmış gibidir. Ama burada hava bile bir farklı. Sokakta yürürken, çok şekerli, kiraz ve orkide karışımı kokular burnunuza çalınıyor. Japonca bildiği için sadece Japonya'ya uçan bir hostes arkadaşıma sordum "Bu ne kokusu?" diye "Japonya kokusu" dedi "Burada her yer böyle kokar". Kız haklıymış. Nereye gitsek o ferah güzel koku burnumda. Hava soğuk ama kendimi sokaklardan almak istemiyorum.
Bugünde bir restorana gittik bu japonca bilen arkadaşımla. Bir alışveriş merkezinin içinde, adı mühim değil. Masanın tam ortasında sac ızgara var. Siparişi veriyorsunuz ve yemek bu alanda pişiyor. Müthiş bir deneyim.
Karidesli Okonomiyaki sipariş ettik. Türkçesiyle mücver gibi bir şey. Tek farkı içinde ağırlıklı olarak lahana, zencefil, havuç ve bütün karidesler var. Açıkçası çok lezzetli bulmadım ama bu o restorandan da kaynaklanıyor olabilir. Yanında çeşit çeşit sosları da vardı. Onlarla birlikte daha da Japon hale getirebiliyorsunuz yemeği :)
Tabii biz turist olduğumuz için yemeği rezil ederiz kaygısıyla bir ön pişirmeye tabi tutup da getirmişler. Halbuki Japon masalarına baktığımda yemeği yumurtalı harç halinde derince bir kase içinde masaya getirdiklerini gördüm. Eğer içinde bonfile et vs. gibi bir ürün varsa önden onu pişirip sonra mücver gibi olan kısmı pişirmeniz gerekiyormuş. Çok değişik bir tecrübe oldu vehasıl.
Aynı sacda noodle da yapıldığı, fakat nedense bizim sipariş etmememizden ötürü bugün size sebzeli noodle tarifi vereceğim. Uzakdoğu yemeği kolay kolay canım çekmiyor. Zira her gün uzakdoğuda sayılırım.
Bu hem vejetaryen, hem ekonomik hem de lezzetli bir yemek. İsterseniz vejateryenlikten çıkarabilirsiniz. Onunda yollarını vereceğim.
Sebzeli Noodle
Malzemeler
- 1 paket Noodle
- 1 adet soğan (varsa taze soğan daha güzel oluyor)
- 2 adet havuç
- 1 adet kabak
- 1 bardak incecik kıyılmış lahana
- 1 su bardağı soya filizi
- 6-7 tane baby mısır (yoksa 1 çay bardağı normal tane mısır)
- 3 diş sarımsak
- 1 çay bardağı soya sosu
- 1/4 çay bardağı istiridye sosu (yoksa sorun değil)
Noodle'ı paketteki haşlama talimatlarına göre haşlıyoruz. Aman dikkat noodle genelde 4-5 dakika haşlanır ve süzülür. Daha sonra bir de tavada pişecek unutmayın. Hamur yemek istemiyoruz.
Bütün sebzelerimizi jülyen (yani ince uzun) kıyacağız. Şikayet etmek yok. uzakdoğu yemeğinin olayı bu.
Derince varsa wok misali tavamıza, yoksa wok'un çakması yanları yüksek tefal'in tavalarından alıp ateşi açıyoruz. Ateş orta. Soğanları kavuracak kadar ayçiçek yağı döküyoruz. Ay gibi piyazlık doğradığımız soğanları ateşe atıyoruz. 2-3 dakika kavuruyoruz. Üzerine yine jülyen havuçlarımızı atıyoruz. Birazda onları kavuruyoruz. Ateş sabit. Gerekirse biraz daha yağ ekliyoruz. Sadece yeşil kabuklarını incecik kıydığımız kabaklarımızıda ekliyoruz. Artık jülyen dememe gerek yok sanırım. Kabakların içini kullanmıyoruz. Zira hem çekirdekli, hem lezzetsiz, hem de yemeği sulandırıyor.
Ben sarımsakları bu esnada atıyorum. Onları jülyen kıymanıza gerek yok. İster ezin, ister rendeleyin, ister incecik kıyın.
İncecik kıyılmış beyaz lahanamızı da karışıma ekliyoruz. Baktınız yağ gene bitti, azar azar biraz daha ekleyebilirsiniz.
Artık sebzeli karışımımız hazır. Hayır, soya filizlerini ve mısırları unutmadım. Biraz sabır.
Bu sebzeli karışımımızı süzdüğümüz noodle ile karıştırıyoruz. Soya sosunu ve istiridye sosunu daha çok noodle'ın üzerine gelecek şekilde döküyorum ki, sossuz yavan olan kısmı noodle. sebzeler zaten lezzetli.
Soya sosu miktarı az veya fazla gelebilir. Bu tamamen zevkinize kalmış bir durum. Ben bu yemeğe asla tuz koymam. Tuzsuz geldiyse biraz daha soya sosu eklerim. Sizede öyle yapmanızı öneririm.
Bir de istirdye sosu ağır bir sostur. Evinizde olmayabilir. Yoksa hiç sorun değil. Sadece soya sosuyla da son derece güzel oluyor.
Neyse sebzeleri, noodle'ı ve sosumuzu karıştırdık. Wok'umuzun altı yanıyor. Hafif hafif sotelemeye devam ediyoruz. Ateş çok yüksek değil. Ateşi kapattığınız anda soya filizi ve baby mısırları ilave ediyoruz. Neden en son anda? Çünkü soya filizi saniyeler içinde pişen ve kendini çok çabuk salan bir ürün. Bu kadar yumuşak bir yemeğin içinde hafif çıtır bir faktör arıyor insan. Bu soya filizi onun için.
Gelelim diğer konulara. Bu noodle mısır veya soya filizi veya soğandan biri veya bir kaçı yok diye yapılamaz diye bir şey yok. İstediğiniz sebzelerle yaparsınız.
Tavuklu isterseniz ayrı bir yerde tavukları ince uzun (yani jülyen :) kesip soteleyip içine karıştırabilirsiniz. İsterseniz ince bonfile parçalarıyla da yapabilirsiniz. Veya deniz ürünlü de olur. Karides, kalamar vs. hepsi çok yakışır. Canınız nasıl çekiyorsa hepsini karıştırabilirsiniz.
Vejetaryenseniz tofu ile yapabilirsiniz. Varsa mantar ekleyin. ben varsa renkli biber ekliyorum. Görsel bir şölen oluyor.
Bu arada bu epey kalabalık bir porsiyon oldu. belki 5-6 kişilik falan gibi. Daha az kişiyseniz miktarları azaltıp yapın.
Sakın tereyağlı yapmayın. Uzakdoğu yemeğinde tereyağı olmaz. Onunda sebebini başka bi gün anlatırım.
Yiyin gari.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder